Koos Kooli


JCI Toompea kingib ranitsa ja koolitarbed lasterikaste perede 1. klassi minevatele lastele


Heategevuslik projekt Koos Kooli aitab kooliks vajaminevate vahenditega varustada kolm korda rohkem abivajavaid lapsi kui eelmisel aastal!

Heategevusprojekti Koos Kooli eesmärk on aidata suurperede lastel alustada kooliteed rõõmsalt ja hea varustusega. Annetuste toel kogutakse raha 1000 lapsele kooli minekuks vajalike tarvete ja ergonoomiliste koolikottide hankimiseks.

Koos Kooli projekti viib juba teist aastat läbi MTÜ JCI Toompea ( Ettevõtlike Noorte koda ) koostöös Eesti Lasterikaste Perede Liiduga. Aastal 2012 anti rikkalikult varustatud koolikotid üle 356 suurpere lapsele.

Esimesse klassi minek on lapse jaoks suur elumuutus. Lapsevanemate jaoks tähendab see suurt väljaminekut. Minimaalne vajalike koolitarvete soetamise kulu on keskmisel 120 eurot lapse kohta. Kui lapsi on peres palju, võib see pere jaoks tähendada karme valikuid. Riiklik ranitsatoetus Eestis puudub. Mitmed omavalitsused on sisse seadnud oma eelarvest välja makstava ranitsatoetuse, mis enamasti ei kata kõiki kulusid või ei täida oma tänases toetuse eraldamise vormis oma eesmärki. Enamikes Eesti omavalitsustes kooli mineku toetus puudub. Koos Kooli projekt aitab leevendada suureperede muret ja hoida sellega ära sotsiaalse lõhe süvenemist. Projekti juht ja algataja Piia Porr põhjendab projekti vajalikkust: „Meenub enda esimene koolipäev – uhke, rõõmus, põnev. Kui meil on killukegi võimalus seda päeva lastele rõõmsamaks teha, siis me seda teeme.“

Väikese lapse suur mure on läinud korda paljudele. Aastal 2013 on projekti suurtoetaja Olympic Casino, kes on annetanud raha 100 koolikoti ostmiseks ja varustusega täitmiseks. Koos Kooli lõputseremoonia ja pidulik koolikottide üleandmine toimub 18.augustil Tallinnas Viktoria Keskuses, kes on samuti projekti toetaja. Viktoria Keskuse tegevjuht Kert Kivistik põhjendab projektis osalemist: „Tuleviku võtit kannavad haritud noored, seega lisame ka meie väikese panuse, et elu Eestimaal võiks olla veelgi parem!“

Igaüks, kellele läheb korda soov, et väikesed lapsed saaksid alustada elu ühte olulisemat etappi hea stardiga hoolimata perekonna majanduslikest võimalustest, saavad anda oma panuse projekti õnnestumiseks. Avatud on annetustelefon 900 77 25, kuhu helistades annetate 5 eurot. Avatud on pangakonto, kuhu saab kanda tulumaksuvabalt enda valitud summa (SA JCI Estonia Heategevusfond, 221050565002, märksõnaga KOOL). Võimalus on ka osta koolitarbeid ja annetada need projektile. See on hea ja mugav võimalus eelkõige ettevõtetele! Projekti annetuskastid on väljas Knopka, Sportlandi, Järva Tarbijate Ühistu ja Juustukuningate kauplustes.


MILLAL?
Raha ja koolitarvete kogumine sellel hooajal kestab 2012 aasta detsembrist kuni augusti lõpuni 2013. 18. augustil toimub koolitarvete pidulik üleandmine lastele. Lõputseremoonia toimub  Viktoria Keskuses Tallinnas

Logo (keskus)
KONTAKT
JCI Toompea
Piia Porr, projektijuht
GSM : 56 568 950

Ülemiste Sportlandi kastikese suur sisu:) 2012 a.

Ühe Viljandimaa pere lugu


Meie suurperes on 11 liiget: ema, isa ja 9 last.
Pere vanim laps on 20-aastane tütar. Sel kevadel lõpetab ta Tartu Kutsehariduskeskuse sekretäritöö erialal. Ta on hästi aktiivne ja õpihimuline. Vabariiklikul kutsevõistlusel ,,Tippsekretär 2012,“ võitis ta teise koha. Neiu on kodus ainult nädalavahetustel. Ta armastab väga oma väiksemaid õdesid-vendi.        
Järgmine laps on 19-aastane tütar. Tema õppis aasta Tartu Kutsehariduskeskuses, aga ühiselamu elu ei sobinud talle ja nüüdseks õpib ta Viljandi Maagümnaasiumis 11. klassis koos oma noorema õega, kes on 18-aastane ja väga tubli õppija. Noorem õde on väga sihikindel ja tema suureks hobiks on taipoks.
Pere vanim poeg on 16-aastane ja ta õpib Järvamaa Kutsehariduskeskuses esimesel kursusel autotehnikuks. Tema käib kodus nädalavahetustel ja aitab isa majapidamistöödes. Teda huvitab arvuti, auto ja masinavärk.
Järgmine tütar on 13-aastane. Tema õpib Saarepeedi Kooli 6. klassis. Ta on tubli sporditüdruk ning talle meeldib väga joosta ja suusatada. Tal on palju medaleid erinevatelt maakonna jooksuvõistlustelt. 
Veel õpib Saarepeedi Koolis 4. klassis poeg 10-aastane poeg. Temale meeldib isaga  koos talus kaasas käia. Talle meeldivad ka loomad ja traktorid ja kunagi saab temast kindlasti tubli põllumees.                                                                               
Sel sügisel läheb kooli tütar, kes saab suvel 7-aastaseks. Praegu käib ta veel Saarepeedi Lasteaias. Tema on lõbus ja abivalmis tüdruk. Talle meeldib joonistada, lugeda ja nukkudega mängida.                                                            
Pere noorim poeg on 5-aastane. Ta käis jõuludeni Saarepeedi Lasteaias, aga kui perre sündis jõulude ajal pesamuna tütar, kes on praegu 4,5-kuune, jäi poiss koju emmele abiks.                       
Mina olen pereema. Olen 38-aastane. Minu ülesandeks on see, et lastel oleks toit laual, riided seljas ja lastel oleks huvi õppida.
Pereisa on on 56-aastane ja töötab naabertalus taluabilisena. Ta on meil väga tubli ehitusmees, sest tema on ka see, kes oma kodutalus tasapisi remonti teeb. Kredexi abiga saime talul katuse vahetatud, maja sisetööd tehtud ja välisvooderdus on veel pooleli.                                                                                             
Meie suurpere on lihtne maal elav pere, kes proovib ise hakkama saada. Me hoiame ja hoolime üksteisest. Meie pere rikkus on lasterikkus.                       

Pere elab Viljandimaal, Saarepeedi vallas, Välgita külas

Ühe Ida-Virumaa pere lugu

Lasterikaste Perede Liitu soovisin astuda paar aastat tagasi, aga kuna elame Ida-Virumaal Avinurme vallas Vadi külas ja nad asuvad meie maakonnas on ainult Narvas, siis see on meie jaoks liialt kaugel, et nendega koos midagi ette võtta. Hiljuti kuulsin tuttava paljulapselise ema käest,et on võimalik ühineda ka Jõgeva maakonna omadega, kuid seda pean veel uurima.
Minu perest:
Pere on meil seitsme liikmeline - kuus last ja mina. Lastest neli käib praegu koolis ja kaks veel lasteaias. Vanim tütar on 16-aastane ja õpib Tartu Descartes`i Lütseumis 10. klassis. Koolis läheb tal väga hästi ja see, millepärast ta sinna kooli läks, oli prantsuse keel ning psühholoogia. Ta on olnud kogu aeg koolis tubli ja hakkaja õpilane ning on seda ka nüüd, kui elab enamuse ajast kodust eemal. Elamiseks pidin talle üürime toa, sest sellel koolil ei ole õpilaskodu.

Järgmised vanuselt on 14-aastased kaksikud, kes õpivad Avinurme Gümnaasiumi 7. klassis. Koolis saavad nad hakkama keskmiselt. Üks tegeleb peale kooli võrkpalliga, aga teisel on kaks suurt huvi: puhkpill ja sumo. Puhkpilliklassis käib ta nüüd juba kolmandat aastat ja lisaks noorteorkestrile mängib ta ka kaasa Avinurme Puhkpilliorkestris. Sumotreeningud on meie kooli juures alles esimest aastat aga ka seal läheb tal kenasti.

Neljas laps (tütar) on Avinurme Gümnaasiumi 2. klassi õpilane. Koolis on ta väga tubli. Hinded on enamuses viied ja mõni üksik neli juhtub vahel sisse. Pärast kooli osaleb ta aktiivselt rahvatansuringis, showtantsuringis ja laulukooris. Peale selle on kolm tütart kodutütarde organisatsiooni liikmed ja aktiivsed tegutsejad. Poeg kuulub noorkotkaste hulka ja osaleb ka nende üritustel. Kuna kõik Avinurme koolis käijad on tublid sportlased, siis on meil tihti, keda võistlustele saata.

Avinurme Lasteaias käivad 7-aastane poeg ja 4-aastane tütar. Poiss leidis tänu suurele vennale ka enda jaoks sumotreeningu ja kasvatajad lasteaias ütlesid, et see on talle ainult kasuks tulnud, sest ta on muutunud distsiplineeritumaks ja ka julgemaks. Tüdruk on aga alles nii väike, et tema kohta ei oskagi midagi erilist välja tuua, kui siis ainult seda, mida ütles kasvataja: "Ta on ehtne eesti naine ,kindla iseloomu ja tugeva tahtega".

Ise olen 43-aastane, käin tööl Puidutoodete AS IMB-s puidutöölisena(värvin, lakin, pakin, staabeldan jne). Vabal ajal tegelen aiatöödega, kasvatame ise kartulit, porgandit jne, ühesõnaga kõike, mida ei saa potti panna. Peale selle on meil ka omad kanad, kelle munadest jätkub meile ja saame ka midagi müüa. Lisaks sellele olen ma Muusika-Lauluseltsi Metsakaja liige ja tegelen külaelanikele vaba aja huvitavamaks muutmisega (üritused, kursused jne), laulan meie küla ansamblis, tegelen toitlustamisega (sünnipäevad, lastelaagrid, jne). Meil on külas tegutsev külamaja, kus on võimalik pidada juubeleid, viia läbi koolitusi,  lihtsalt võtta külalisi vastu, korraldada pidulikke õhtusööke jne. Kui kõige selle kõrvalt veel jääb aega, siis tegelen ka käsitööga ja nüüd olen seda ka õpetanud Avinurme Päevakeskuses, kus käivad koos puudega inimesed.

MTÜ Eesti Lasterikaste Perede Liit (ELPL)


MTÜ Eesti Lasterikaste Perede Liit (ELPL)  on loodud 1996. aastal. ELPL on katusorganisatsioon mille liikmeskonna moodustavad 18 maakondlikku organisatsiooni. Maakondlikud lasterikaste ühendused koondavad enda alla pered, kus lapsi kasvamas neli ja enam. 2012 aastal kuulub liitu 990 lasterikast peret kogu Eestist. Lisaks hoolitseme perede eest kus lapsed juba suureks kasvanud kuid õpivad ülikoolides või omandavad kutseharidust.  Selliseid peresid on ligemale 300.
Liit tegutseb järgmiste eesmärkide nimel

  • Lasterikaste perede olemasolu ja nende perede probleemide teadvustamine riigis.
  • Liikmete ühishuvide kaitsmine, sidemete arendamine teiste riikide organisatsioonidega ning esindamine kodu- ja välismaal.
  • Osalemine õigusaktide algatamisel ja muutmisel kooskõlas kehtiva seadusandlusega, lastega perede ühiskondlik järelvalve ja kaitse.
  • Lasterikaste perede olukorra analüüs ja vastava informatsiooni avalikustamine.
  • Koolitus, õppe-ja nõustamissuunitlusega üleriigiliste suurte perede kokkutulekute organiseerimine, lastele suvelaagrite korraldamine.

Olulised  tegemised
  • Lasterikaste perede huvihariduse toetamine koostöös Haridus- ja Teadusministeeriumiga.  Projekti raames on kõigil eesti lasterikastel peredel võimalik taotleda oma laste huvikooli õppemaksu  hüvitamist. Aasta jooksul on rahuldatud üle 1000 lapsevanema taotluse.
  • Koostöös Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumiga „Kodutoetus lasterikastele peredele“ juhendi väljatöötamine. Kokku on aastail 2008- 2011 Kredexi kaudu kodutoetust saanud 1313 peret kogusummas 11 miljoni eurot.
  • Leo Kaagjärve fondi haldamine. Fondi eesmärgiks on toetada peresid, kes peavad tähtsaks eesti keele ja kultuuri hoidmist ning kestmist.
  • Koostöös Bigbangaga korraldame Suurperepäeva ning  Aasta Suurpere valimist.
  • Üleriigilised lasterikaste perede suvepäevade korraldamine erinevates Eestimaa paikades.
  • Koostööprojekt Eesti Leo klubidega, mille raames kogutakse  koolitarbeid erinevates Selveri kauplustest mis septebrikuus kingitakse suurperede lastele.
  • Eesti Ettevõtlike Noorte Koda  ehk JCI Tallinn  korraldab heategevusliku kontorirottide jooksu. Jooksu eesmärk on toetada  laste mitmekülgset arengut ja haridust. 2011 aastal koguti üle 7000 euro.
  • „Lipa-Lopa“ käsitöökoja tegevuste käivitamine 2012 aastal. Käesolev programm toetab laste hariduse omandamist läbi kaasatuse, ühistegemise ning koostöö edendamise oma liikmesperede seas. Projektiga on võimalik lähemalt tutvuda Swedbanga Annetuskeskonnas.
  • Programm „Aitan lapsi“, koostöös Eesti Etendusasutuste Liiduga on saanud tuhanded lapsed külastada erinevaid teatrietendusi tasuta.
  • Programm „Koos Kooli“  eesmärgiks on koguda rahalisi annetusi, et soetada vajalikud koolitarbed esimesse klassi minevatele lastele.
  • Ajalehe „Kurepesa“  väljaandmine kord kvartalis.

Toetamise erinevad võimalused

  • Annetus – vormistades püsikorralduse lepingu või tehes ühekordse annetuse Eesti Lasterikaste Perede Liidu pangakontodele 1120096692 Swedbank
  • Sünnipäeva-, juubeli-, pulma- või jõulukingitus – loobudes rikkalikest lillesülemitest ja suurepärastest kingitustest ning tehes pigem meeldejääva heateo annetuse näol.
  • Tasuta teenused ja tooted – andes Eesti Lasterikaste Perede Liidule mänguasju, raamatuid, tehnikat, kinkekaarte – kõike, millest lapsed või meie vabatahtlikud võiksid rõõmu tunda.
  • Huvilisena kaasa lüües – saad aidata kaasa erinevate ürituste korraldamisel, liidu tutvustamisel või kontoritöös.
  • Praktikat tehes – kasuta võimalust koostada oma koolitöö kasulikult nii endale kui Eesti Lasterikaste Perede Liidule

MTÜ Eesti Lasterikaste Perede Liit on kantud tulumaksusoodustusega organisatsioonide nimekirja, mis tähendab, et igalt tehtud annetuselt saab eraisik tulumaksu tagasi taotleda. Annetaja isikukood ja annetussumma edastatakse meie poolt Maksu- ja Tolliametile ning see kajastub eeltäidetud tuludeklaratsioonis.

Ettevõtjatele teadmiseks, et annetatud summa on tulumaksusoodustusega kuni 5% aasta kasumist või 2% sotsiaalmaksuga maksustatavast summast, vastavalt ettevõtja enda valikule. Andmed Maksu- ja tolliametile edastab Eesti Lasterikaste Perede Liit 1. veebruariks majandusaastale järgneval aastal.

Aage Õunap
President
Eesti Lasterikaste Perede Liit
Tartu tn 1A, Viljandi linn, 71004
Mob. +372 555 354 82