Ühe Ida-Virumaa pere lugu

Lasterikaste Perede Liitu soovisin astuda paar aastat tagasi, aga kuna elame Ida-Virumaal Avinurme vallas Vadi külas ja nad asuvad meie maakonnas on ainult Narvas, siis see on meie jaoks liialt kaugel, et nendega koos midagi ette võtta. Hiljuti kuulsin tuttava paljulapselise ema käest,et on võimalik ühineda ka Jõgeva maakonna omadega, kuid seda pean veel uurima.
Minu perest:
Pere on meil seitsme liikmeline - kuus last ja mina. Lastest neli käib praegu koolis ja kaks veel lasteaias. Vanim tütar on 16-aastane ja õpib Tartu Descartes`i Lütseumis 10. klassis. Koolis läheb tal väga hästi ja see, millepärast ta sinna kooli läks, oli prantsuse keel ning psühholoogia. Ta on olnud kogu aeg koolis tubli ja hakkaja õpilane ning on seda ka nüüd, kui elab enamuse ajast kodust eemal. Elamiseks pidin talle üürime toa, sest sellel koolil ei ole õpilaskodu.

Järgmised vanuselt on 14-aastased kaksikud, kes õpivad Avinurme Gümnaasiumi 7. klassis. Koolis saavad nad hakkama keskmiselt. Üks tegeleb peale kooli võrkpalliga, aga teisel on kaks suurt huvi: puhkpill ja sumo. Puhkpilliklassis käib ta nüüd juba kolmandat aastat ja lisaks noorteorkestrile mängib ta ka kaasa Avinurme Puhkpilliorkestris. Sumotreeningud on meie kooli juures alles esimest aastat aga ka seal läheb tal kenasti.

Neljas laps (tütar) on Avinurme Gümnaasiumi 2. klassi õpilane. Koolis on ta väga tubli. Hinded on enamuses viied ja mõni üksik neli juhtub vahel sisse. Pärast kooli osaleb ta aktiivselt rahvatansuringis, showtantsuringis ja laulukooris. Peale selle on kolm tütart kodutütarde organisatsiooni liikmed ja aktiivsed tegutsejad. Poeg kuulub noorkotkaste hulka ja osaleb ka nende üritustel. Kuna kõik Avinurme koolis käijad on tublid sportlased, siis on meil tihti, keda võistlustele saata.

Avinurme Lasteaias käivad 7-aastane poeg ja 4-aastane tütar. Poiss leidis tänu suurele vennale ka enda jaoks sumotreeningu ja kasvatajad lasteaias ütlesid, et see on talle ainult kasuks tulnud, sest ta on muutunud distsiplineeritumaks ja ka julgemaks. Tüdruk on aga alles nii väike, et tema kohta ei oskagi midagi erilist välja tuua, kui siis ainult seda, mida ütles kasvataja: "Ta on ehtne eesti naine ,kindla iseloomu ja tugeva tahtega".

Ise olen 43-aastane, käin tööl Puidutoodete AS IMB-s puidutöölisena(värvin, lakin, pakin, staabeldan jne). Vabal ajal tegelen aiatöödega, kasvatame ise kartulit, porgandit jne, ühesõnaga kõike, mida ei saa potti panna. Peale selle on meil ka omad kanad, kelle munadest jätkub meile ja saame ka midagi müüa. Lisaks sellele olen ma Muusika-Lauluseltsi Metsakaja liige ja tegelen külaelanikele vaba aja huvitavamaks muutmisega (üritused, kursused jne), laulan meie küla ansamblis, tegelen toitlustamisega (sünnipäevad, lastelaagrid, jne). Meil on külas tegutsev külamaja, kus on võimalik pidada juubeleid, viia läbi koolitusi,  lihtsalt võtta külalisi vastu, korraldada pidulikke õhtusööke jne. Kui kõige selle kõrvalt veel jääb aega, siis tegelen ka käsitööga ja nüüd olen seda ka õpetanud Avinurme Päevakeskuses, kus käivad koos puudega inimesed.